Annas akvarellskola

Del 1 Pappret

Papperet är akvarellmålarens viktigaste material, utan bra papper kan man omöjligt få ett bra resultat. Det är som med färgen, man få det man betalar för! Papperet finns som lumppapper och som cellulosa papper eller som blandat. Lumppapper, består av 100% bomull, det utvinns av bomullsavfall. Fibrerna sorteras, skärs, tvättas och bleks. Fibrerna blir långa, böjliga och mycket starka. Lumppapper är oftast lite dyrare än cellulosapapperet och bomulls fibrer håller vätska bättre än cellulosa, de brukar tåla mer nötning också för de som ristar i papperet.

Akvarell papper finns i en rad olika utförande, som ark (oftast 76 x 56 cm), som block i olika storlekar och utföranden. Förutom olika storlekar så finns även papperet i olika tyngder/tjocklek (185-640 gr/m2) men vanligast brukar vara 300 gr. Dessutom finns pappren i Traditionell vit nyans och ofta som extra vitt.

GRÄNG?
När man pratar om gräng så är alltså groparna i ytan på papperet man pratar om. Tillverkningen sker i en maskin med en filt som ger papperet den karakteristiska ytstrukturen och väljer man att pressa filten i papperet när det är varmt får man en slätare struktur, vilket kallas varmpressat ”Hot pressed” eller Satin, kallpressat kallas ”Cold pressed” och ger en medel struktur och ”Rough” grov gräng är den allra grövsta strukturen. Pappret limmas oftast med gelatin men det finns nu gelatin-fritt papper, Canson Heritage, som jag säkert får återkomma till en annan gång.

Här hittar du alla varianter av akvarellpapper som finns hos Gredelin
https://gredelin.se/papper-block/akvarell/

Blogginlägget är skrivet av Anna Hörnfeldt. Läs mer om Anna och vad hon gör på hennes hemsida och facebook-sida.