Marmorera med akrylfärg

Du kan välja att marmorera papper eller tyg, vi provade flera sorters papper och ju högre gramvikt desto finare blir det. Vanligt kopieringspapper är inte att rekommendera. Vi provade även på färgat Lana-papper och där tyckte vi att vi fick finast resultat.

Börja med att fylla ett tråg med kallt vatten, om du använder för varmt vatten så sprider sig inte färgen som den ska. Blanda 1 liter vatten med 5 msk Brusho-pulver – vispa så att pulvret löser upp sig. Vispa sedan ner blandningen i tråget -häll i det samtidigt som du vispar. Om du får klumpar får du försöka ta bort dessa för de gör att marmoreringen inte blir bra. Brusho-blandningen gör vattnet lite tjockare så det är lättare att färgen flyter. Detta pulver kommer att finnas i butiken inom kort.

Vi använde färgen High Flow från Golden för att den har den tunna konsistensen som behövs. Vi gjorde olika blandningar i små medicinburkar och i varje burk sitter en tandpetare. Några av färgerna är även blandade för att få till olika nyanser.

Börja sedan att ”färglägga”, eftersom det är lite färg du lägger till varje gång så bör du upprepa processen flertalet gånger för att inte färgerna ska bli bleka.

Lägg försiktigt ner pappret/tyget och lyft det direkt och lägg det sedan att torka. Kvarvarande färgrester som finns på ytan tar du bort genom att dra ett papper över ytan.

Här har vi använt en cirkellinjal för att skapa ett ytterligare mönster. Du kan även skapa mönser med t ex schabloner.

Här har vi ett tyg som vi först marmorerade.

Lät tyget torka och gjorde ett mönster ovanpå. 

För att skapa ytterliggare effekter drog vi en egengjord ”kam” på ytan. Kammen är gjord av spikar.

Då kan följande mönster skapas

 

Här har vi använt enbart färgen Carbon Black och stänkt med YES diskmedlel för att skapa större mellanrum mellan färgen.

Så här ser resultatet ut på tyg.

Det blev en liten necessär av ett av tygerna vi gjorde.

 

7 reaktioner till “Marmorera med akrylfärg”

  1. Skulle tro att denna ”brusho thickener” ar baserad på karragenan(E 407) som är ett vanligt förekommande förtjockningsmedel i livsmedel, extraherat ur rödalger. Sök på köpa karragenan/carrageenan, så hittar du flera återförsäljare.

 1. Ska man vispa till vattnet med pulvret i tråget man sen användar? Eller vispa till det i en bunke först och sen hälla i ett tråg?

  1. Blanda i ett annat kärl och låt stå över natten, så hinner bubblorna som bildas vid vispningen försvinna. Ev bubblor som uppstår när du häller upp i arbetskärlet poppar du enkelt med hjälp av en liten eldslåga.

 2. Hej!
  Ser fantastiskt ut. Detta bruschopulver, är det liknande tapetklister? Om inte vart kan man i så fall köpa det?
  Och om man marmorerar på tyg, håller det i tvätt?
  Mvh!

  1. Vi köpte det från England, det ser nästan ut som tapetklister 🙂 Jag behandlade inte något efter och då blev det inte så bra efter tvätt, det tappade även lite genom kontakt med ljus också så jag skulle rekommendera något form av efterbehandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *