Vadd och mellanlägg

Vildona, Habalone, Soluvlies, Vliesofix … ja det snurrar bara av namn när vi pratar om olika vadder och mellanlägg som kan användas till täcken, necessärer, dukar, väskor etc. I butiken har vi ett antal olika mellanlägg och ska nu förklara några av dem.

De vadder och mellanlägg som har klister på sig brukar jag inte använda ångan på strykjärnet och sedan ”stämpa” dvs hålla järnet still och sedan lyfta och flytta till nästa ställe. Om du inte tycker att det fäster så kan du lägga en fuktig trasa mellan tyg och strykjärn. Tänk även på att låta klistret svalna innan du nyfiket kollar om tyget och vadden sitter ihop :

Habalone
Ett mjukt, stabilt och lite tjockare mellanlägg med klister på en sida, ca 4mm tjock. Polyester. Utmärkt till väskor om man vill ha lite mer stabilitet.

Volymvlieseline H640
Ett lite tjockare volymvlieselin med klister på en sida. Ca 5 mm tjock. Du får en lite ”mullig” känsla.

Dukvadd
Finns i tre varianter, utan klister, med klister på en sida eller klister på två sidor. Dukvadden passar till dukar, små necessärer, tallriksunderlägg etc.

Fast 2 Fuse (F2F)
Finns i två varianter ( och har klister på båda sidorna. Det är ett kraftigt mellanlägg som passar till t ex skålar, necessärer och plånböcker.
Bifogar länk till gratismönster på necessär.

Thermolam
Detta är en av mina favoriter som passar bra till mycket! Det går även utmärkt att skarva (kolla in om din maskin har en sammanfogningssöm). Vadden finns både utan klister och med klister på en sida. Går att använda till påsar, lättare kassar, necessärer, bonader etc.

Hobbs 80/20
Vadden som passar täcken, väskor etc och finns både som oklistrat och klister på en sida. En fördel med denna vadd är att bredden är 240 cm och utmärkt till täcken så du inte behöver skarva. Vill även berätta att vi har extrabreda tyger (280 cm) som passar utmärkt till baksidor på täcken.

Polyestervadd
Den här vadden används ofta i täcken och fördelen med den är att den går lätt att tvätt, vi har den i två olika bredder (140 cm och 244 cm).

Bambuvadd
Vadden är mjuk som en kattunge och mycket följdsam när du quiltar. Den är gjord av 100% bambu och har bredden 240 cm.

Grytlappsvadd
Den här varianten har ett isolerskikt som gör att du endast behöver använda ett lager. Går även att använda till t ex kylväskor för att isolera kylan samt väskor för att den är stadig.

Lamifix
Om du vill laminera ditt tyg så är det här produkten du ska använda. Fixerbar transparent som du stryker fast på utsidan av ditt tyg. Det blir dock ett litet ”mjölkigt” utseende.  Till tabletter, tygskålar och necessärer m.m. Torkas med fuktig trasa. Tål ej tvätt.

Hjälpmedel
Det finns en del hjälpmedel som jag kallar det som hjälper oss att få till det fint 🙂 Några av dessa är Quilters Grid, rasterquick som finns både som rutnät och 60-gradersvariant.

Quilter´s Grid är ett egentligen ett vlieseline med klister som har ett rutnät uppritat. Du kan då lägga ut dina bitar, stryka fast dem och sedan vika och sy i vikningarna.

Rasterquick 306 har uppritade 60-gradersvinkar och Rasterquick 453 har uppritat rutnät (varje ruta är 1 cm). Rasterquick 453 är det mellanlägg som Christel ofta använder i bl a sina necessärer.

S320
En påpressbart mellanlägg med klister på en sida. Bra att använda till väskor och neccesärer. Det går också utmärkt att använda tillsammans med volymvlieseline H640då du kan få både en mullig men ändå stadighet.

Vildona
Ett mellanlägg till väskor som man stryker på, det ger en fin stadga utan att bli för hårt. Jag brukar dock skära till vildonan utan sömsmån för att jag tycker att det ibland kan bli lite för knöligt i hörnen när man ska vända.

Vliesofix
Ett klistermellanlägg till applikationer. Vi använder det även till transferfolie samt fint att måla på när du skapar mixed media-projekt.

Soluvlies och Solufix
Ett vattenlösligt mellanlägg som finns både med och utan klister. Används vid t ex maskinbrodering, eller när du ska sy på skira tyger som t ex organza.  Vid skira tyger rekommenderar jag den med klister. Båda mellanläggen sköljs bort i ljummet vatten.

Tänk på att du kan blanda mellanlägg, lägga flera lager av samma etc för att uppnå just den känslan som du är ute efter.

 

5 reaktioner till “Vadd och mellanlägg”

  1. Hej
    Jag tänker sy en lärarinneväska och har köpt mellanlägg, typ Vildona som du beskriver här ovan. Om jag klipper det utan sömsmån, då ska jag väl sy ihop väskan precis i kanten av mellanlägget? Blir det ändå stadga i väskan när jag vänder den?
    Med vänlig hälsning
    Christel i Malmö

    1. Hej
      Ja du ska då sy precis i kanten av mellanlägget och det blir stadga, hörn etc blir mycket snyggare när du gör på det viset
      /helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *